Przygotowywanie ciast bez pieczenia – co warto wiedzieć?

ciasta bez pieczenia

Pyszne domowe desery potrafią umilić nawet najbardziej paskudny jesienny wieczór. Są dodatkiem do popołudniowej kawy, smaczną przekąską dla naszych dzieci oraz elementem scalającym członków całej rodziny. Pieczenie ciast to wyjątkowe zajęcie z bardzo wielu względów, choć bywa również coraz częściej spychany na boczny tor. W ferworze aktywnego dnia, mnóstwa obowiązków i ogólnego braku czasu, wiele kobiet znacznie częściej decyduje się na zakup gotowych wypieków.

Nie można powiedzieć, że takie rozwiązanie jest spisane na porażkę i że wszystkie wypieki sklepowe zasługują na pogardę. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że kupiony wypiek w jakimś stopniu nie spełni naszych oczekiwań. Nie mamy również pewności co do produktów zastosowanych w wypieku. W sytuacji, kiedy czas nie pozwala na prawdziwy wypiek, warto postawić na inne rozwiązanie – ciasta bez pieczenia to wyjątkowo dobry sposób na przygotowanie domowego deseru, dzięki którym jesteśmy w stanie zaoszczędzić sporo czasu. W tej sytuacji mamy jednak pełną świadomość tego, czego używamy i wiemy, że wszystkie składniki pochodzą z najlepszych źródeł.

Czego potrzebujemy do ciast niewymagających pieczenia?

Przygotowanie ciast bez pieczenia na ogół wiąże się z przygotowaniem odpowiedniej podstawy, którą może być zwykły biszkopt lub klasyczne herbatniki. To przypuszczalnie najczęściej stosowane produkty, które pomogą nam „zapanować” nad masą będącą kluczowym elementem takiego ciasta. Choć ciasto nie wymaga pieczenia, to większość przepisów zakłada jednak obecność blachy, która będzie najwygodniejszym naczyniem również w tym wypadku. Warto wyposażyć się także w papier do pieczenia lub folię, które zapobiegną przywieraniu i ułatwią wyciągnięcie gotowego ciasta z blachy. Przepisy na ciasta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla pań, które nie przepadają za przygotowywaniem domowych wypieków lub nie mają ku temu wystarczających umiejętności. Jednym z takich ciast jest sernik na zimno, który formą zupełnie nie odbiega od swojego pieczonego odpowiednika.

Do przygotowania takiego sernika potrzebujemy odpowiedniej blachy, gotowego sera na sernik, śmietanki, masła, jogurtu i galaretki. Tego typu serniki są znacznie ciekawszym wyjściem zwłaszcza w upalne dni, które zachęcają do sporządzania deserów na zimno. Top sernika można udekorować dowolnymi sezonowymi owocami, które przełamią słodycz całości i staną się elementem orzeźwiającym. Zaletą takich „wypieków” bez pieczenia jest zdecydowana oszczędność czasu oraz fakt, że są po prostu przepyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *