pierniczkowe serduszka

Boże Narodzenie to jedno z największych Świąt Chrześcijańskich. Upamiętnia narodzenie Pana Jezusa, Syna Bożego narodzonego z Najświętszej Maryi Panny. Do Świat Bożego Narodzenia ludzie przygotowują się już cały Adwent, który jest okresem oczekiwania a narodzenie Bożego Syna.

Na długo przed tym wspaniałym czasem gospodynie przeglądają zgromadzone . Bo wiadomo, że na stole wigilijnym i na stole świątecznym nie może niczego zabraknąć. A powszechnie wiadomo, że najsmaczniejsze są własne wypieki. Ciasta na Boże Narodzenie dziś można kupić na każdym kroku, bo są nie tylko w cukierniach, lecz również we wszystkich sklepach małych i dużych. Ciasto znajduje się nie tylko na stole świątecznym, lecz również na stole wigilijnym. Ciastem podawanym podczas wigilii jest zazwyczaj makowiec lub strucla z nadzieniem owocowym. Lecz podczas Świat Bożego Narodzenia na stołach nie brak przeróżnych ciast, ciastek własnoręcznie wykonanych, a nawet tortu.

Jakie ciasta pojawiają się na polskim świątecznym stole? Absolutnym niezbędnikiem jest makowiec, sernik i szarlotka. Na stołach pojawiają się też ciasta z kremem, jak na przykład karpatka, napoleonka, stefanki oraz ciasta suche, jak keks, piernik, czy babka cytrynowa. Przepisy na Boże Narodzenie obejmują także ciasta, które są kruche posypywane grubym cukrem, jak i ciasta lukrowane z kolorową posypką. Ciasta na Boże Narodzenie mogą być różnorodne. Niektóre osoby rezygnują z części ciast na rzecz tortu, na przykład makowego lub owocowego. Jeden i drugi rodzaj tortu jest wyjątkowy.

Tort makowy jest bardzo pyszny i nieczęsto spotykany na stołach i na pewno ucieszy smakoszy. Lecz jest nieco kaloryczny z powodu słodkiej masy i maku. Natomiast tort owocowy ucieszy dzieci, jak i osoby dbające o prawidłową wagę ciała, bo jest mniej kaloryczny od innych rodzajów tortów, ze względu na dużą zawartość owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *